Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шест самолета евакуират испанци от Судан

Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският министър на отбраната Маргарита Роблес потвърди пред журналисти, че в събота два самолета са излетели, за да евакуират испанските граждани от Судан. Изненадата дойде от новината, че ден по-рано – в петък- още четири военни самолета са кацнали в Джибути.

Въпреки, че суданските паравоенни Сили за бърза подкрепа обявиха, че са готови да отворят частично за въздушно движение всички контролирани от тях летища, за да могат желаещите страни да евакуират гражданите си от Судан, летището в Хартум все още е затворено, поради което испанските военни самолета са кацнали в Джибути.

"Това е операция, която няма да бъде лесна, защото трябва да се използва близко летище, а до там да се стигне по контролирани от групировките пътища", каза министър Роблес, и веднага добави, че разполагат с "добре обучени екипи от специалните части", които ще осигурят охраната.

По думите и първоначално ще бъдат евакуирани 80 души, 60 от които испанци, а след това ще се опитат да открият и други временно пребиваващи в Судан испански граждани. Тя увери, че със шестте военни самолета са превозени не само екипи на специалните части, но и превозни средства, с които хората ще бъдат прекарани до Джибути. Роблес добави, че още няколко държави от ЕС са поискали от испанското правителство да превози техни граждани.

Чака се подходящия момент на ефективно примирие между двете враждуващи групировки в Судан, за да бъдат изведени хората от страната. Последният опит за прекратяване на огъня между тях се провали, след като стрелба разтърси столицата Хартум. Сблъсъците в Судан избухнаха на 15 април на фона на преговорите за реформиране на армията и интегриране на паравоенната група Сили за бърза подкрепа в нея, като част от политическия процес за връщане на страната на демократичния път след преврата, с който бе свален Омар ал Башир.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна