Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бундесбанк: Германската икономика вероятно е нараснала през първото тримесечие

Германската икономика вероятно се е разширила през първото тримесечие на 2023 г. поради възстановяване на промишленото производство заради спада на енергийните цени, посочва Бундесбанк в редовния си месечен доклад, преразглеждайки предишната си прогноза за лек икономически спад.

Най-голямата европейска икономика изпитваше затруднения през по-голямата част от изминалата година, тъй като изключително високите енергийни цени натежаха върху нейния огромен промишлен сектор, но в последно време започна се забелязва умерено възстановяване, след като цените на газа спаднаха, засилвайки надеждите, че може да бъде избегната рецесията.

"Германската икономика се представи по-добре през първото тримесечие на 2023 г., отколкото се очакваше преди месец и активността вероятно се е повишила отново в известна степен. Индустрията се възстанови по-силно от очакваното", посочи немската централна банка.

Предпазливият оптимизъм на Бундесбанк е в съответствие с неотдавнашна поредица от бизнес проучване, които отчетоха леко икономическо възстановяване през първото тримесечие на настоящата година след свиване на БВП с 0,4% през последните три месеца на 2022 г., въпреки че растежът може да остане под неговия тренд за известно време.

Падащите цени на газа подкрепиха енергоемките индустрии, докато проблемите при веригите на доставки продължиха да намаляват, търсенето на автомобили се повиши и строителството също получи тласък, дори ако това отчасти се дължи на мекото зимно време.

Индустриалните поръчки също нараснаха наскоро, което може да означава, че търсенето на промишлени стоки е преминало своето циклично дъно, отбеляза централната банка на Германия.

Тя добави, че високата заетост също трябва да продължи да подкрепя потреблението, а безработицата вероятно ще спадне леко през следващия месец. Бундесбанк също така отбеляза, че германският износ е нарасна значително през последния тримесечен период.

Перспективите обаче все още са смесени, тъй като инфлацията продължава да натежава върху потреблението, а започналата низходяща тенденция в основния ценови натиск все още не е достигнала до потребителите.

Въпреки това, растежът на цените вероятно ще продължи да се забавя и дори ако основната инфлация остане висока за известно време, инфлацията на услугите трябва да се понижи бавно, посочи Бундесбанк.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна