Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС и Норвегия създават "Зелен алианс" за климата, енергията и чистата промишленост

Йонас Гар Стьоре и Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз и Норвегия обявиха в понеделник, че са създали "Зелен алианс", който ще има за цел да засили сътрудничеството в областта на климата, усилията за опазване на околната среда, чистата енергия и индустриалния преход, предаде Ройтерс.

Двете страни потвърдиха ангажиментите си да постигнат климатична неутралност до 2050 г. и да работят по прилагането на Парижкото споразумение, включително поддържане на повишаването на глобалната температура под границата от 1,5 градуса по Целзий.

Споразумението между ЕС и Норвегия бе подписано от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и норвежкия премиер Йонас Гар Стьоре.

"Норвегия е дългогодишен и надежден партньор на ЕС и ние споделяме обща визия за изграждане на неутрален по отношение на климата континент. Искаме нашите общества и икономики да просперират заедно, като същевременно намаляваме емисиите, защитаваме природата, декарбонизираме нашите енергийни системи и направим нашите индустрии по-екологични", посочи Фон дер Лайен.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна