Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сънищата на Теодора Стойчева

В галерия "Прегърни ме" художничката Теодора Стойчева откри самостоятелна изложба, наречена "Сънища". 

Авторката е родена в Стара Загора, но живее и работи в София. Тя е ученичка на проф. Петър Чуклев от Националната художествена академия.  Участвала е в много международни съвместни изложби и пленери у нас, от където има и множество награди. Теодора Стойчева е преподавала рисуване в НУИИ „Илия Петров“ и е ръководила детска школа по рисуване. Повече за самостоятелната изложба „Сънища“ на Теодора Стойчева от разговора на Ани Костова с авторката.

Теодора Стойчева е родена в гр. Стара Загора. Завършва Художествена гимназия и Художествена академия в София – специалност "Илюстрация" при професор Петър Чуклев. Работи в областта на илюстрацията. 
Участва в общи художествени изложби в страната и в чужбина. Участва в изложби на илюстрацията и книгата в Братислава, Биенале на илюстрацията в Барселона, Биенале на илюстрацията, "Златно перо" – Югославия. Има награди от Национални изложби на илюстрацията и оформлението на българската книга, както и от седмиците за литература и изкуство за деца. Самостоятелна изложба през 2012 година в София. Участва в Дамски пленер „Говедарци“ през 2021 година. Живее и работи в София.
Преподавала е рисуване в НУИИ "Илия Петров“ София. Ръководила е детска школа по рисуване при НХА.
Изложбата може да бъде видяна до 5 май в столичната галерия "Прегърни ме".
Чуйте разговора от звуковия файл.

Снимка – галерия "Прегърни ме"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна