Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вътрешният министър е на посещение в Турция

Снимка: БТА

Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев заминава за турската столица Анкара, където ще присъства на церемония по награждаването на чуждестранните екипи, участвали в спасителните операции след тежкото земетресение в Турция. Очаква се наградите да бъдат връчени от турския президент Реджеп Ердоган.

Церемонията, на която ще присъства Иван Демерджиев, ще бъде в президентския дворец в турската столица Анкара. Сред наградените ще бъде и главен инспектор Петър Петров, който е началник сектор "Специализирани оперативни дейности" в пловдивската пожарна.

Министър Демерджиев ще отпътува за Турция със самолет "Спартан" на българските военновъздушни сили. Със самолета ще бъдат транспортирани и три тона и половина хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението. Помощта включва палатки и одеяла, каза министърът:

"България участва с най-голям брой както жива сила, така и като помощи, които бяха изпратени към Турция. По този повод, ние решихме да съберем и да доставим още една пратка от помощи. Тя включва палатки, включва спални комплекти - това, което е необходимо в момента. Включва и генератори, включително и тези, които останаха от ситуацията в Македония. В достатъчна степен успяхме да обезпечим помощи за Турция. Това се вижда и оценява. Постоянно го показват техните представители".

След церемонията в президентския дворец в Анкара вътрешният министър на България ще проведе и двустранни срещи, сред които и с турския министър на вътрешните работи:

"Турция изключително активно ни помага, като това взаимодействие дава все по-добри резултати. Към днешна дата, макар че опитите за преминаване нарастват, даже нарастват с над 40% спрямо миналата година, допуснатите мигранти на територията на нашата страна са с над 60%, по последни данни, по-малко, така че очевидно е, че това взаимодействие дава своите резултати. Ние ще продължаваме да го задълбочаваме. Това се вижда и оценява от Европа и този опит да се търси от всички европейски страни и от Комисията, за да бъде мултиплициран и приложен и на други места".


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!