Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гутериш предупреди за "историческо" напрежение между великите сили

Антониу Гутериш (дясно) с руския външен министър Сергей Лавров.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш  нарече сътрудничеството  между 193-те държави-членки на ООН "туптящо сърце" и "водещата визия" на организацията, но отправи сериозно предупреждение  към  Съвета за сигурност.

Гутериш подчерта, че напрежението между големите сили е на "исторически връх", както и рисковете от конфликт, който може да се случи "чрез злополука или погрешна оценка", сочейки преди всичко войната в Украйна.

От създаването на ООН през 1945 година след разрухата на Втората световна война до този момент в световен мащаб напрежението между държавите никога не е достигало толкова висок връх, както е в момента отбеляза генералният секретар. Той, както и представителите на западните страни, не пропуснаха да отправят упреци към първия дипломат на Русия Сергей Лавров по време на руското председателстване на ООН, че Москва нарушава Хартата на ООН с атаките си в Украйна и окупирането на част от нейната територия.

В отговор Сергей Лавров защити наричаната от Москва "специална военна операция" и обвини Украйна, че насърчава "нацистки практики, забранява руския език и култура, а НАТО планира да се разшири в Украйна". Той каза, че Западът говори за "основан на правила ред", на който никой не е виждал правилата и обвини САЩ и техните съюзници в несъобразяване  с ООН и световната дипломация, които са създадени, за да предотвратят Трета световна война.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!