Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КТ "Подкрепа" със становище за бюджета, зове за данъчни промени

Снимка: Ани Петрова

Конфедерация на труда "Подкрепа" определя като неприемливо предложението за увеличаване само с 10 процента на заплатите на работещите в администрацията, които не са получили повишение на възнагражденията през миналата година.

В становище по проекта на държавен бюджет за 2023-а година, изпратено до служебния финансов министър Росица Велкова, синдикатът настоява за ръст между 15 и 30 на сто на заплатите в различни ведомства, сред които НОИ, НЗОК, Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

От Конфедерация на труда "Подкрепа" подчертават в становището си по проектобюджета, че е категорично неприемливо българските работещи да платят цената на кризата, докато печалбите на компаниите нарастват с почти 100% в рамките на две години – от 27,2 млрд. лв. на 47 млрд. лв.

Синдикатът призовава да се извършат ключови данъчни промени, които да осигурят допълнителни приходи в държавния бюджет, необходими за функционирането на държавата и облекчаване на тежестта от кризата на всеки български гражданин.

Едно от исканията е да се увеличат данъците за компаниите и физическите лица, които спечелиха от кризата и да се намалят за нискодоходните групи. КТ "Подкрепа" не подкрепя орязване на разходи или допълнително задлъжняване.

Синдикалистите настояват да бъде увеличен максималният осигурителен доход, който сега е 3400 лева, както и да се повишат минималните осигурителни доходи.

За пореден път синдикатът настоява обезщетението за гледане на дете до 2-годишна възраст, което е 710 лева, да бъде обвързано и равно на минималния осигурителен доход, както и да се повишат обезщетенията за безработица.

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!