Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон започва евакуация на хиляди британци от Судан

Десетки държави евакуират свои граждани заради размириците в Судан.
Снимка: Ройтерс

Великобритания започна голяма операция за евакуирането на хиляди британски граждани от Судан, обяви лично премиерът Риши Сунак.

Около 4000 британци пребивават в Судан, като 2000 от тях вече са поискали помощ, заяви заместник-министърът на външните работи Андрю Мичъл. Семействата с деца, по-възрастните и хората със здравословни проблеми ще бъдат с предимство при качването им на самолети на Кралските военновъздушни сили на летище в околностите на суданската столица Хартум.

От правителството предупредиха, че ще бъдат евакуирани само притежатели на британски паспорти и най-тесният им семеен кръг. Министрите бяха подложени на сериозен натиск да вземат мерки за британските граждани след като по-рано бяха евакуирани само британските дипломати, а редица други държави се погрижиха за техните граждани. Мнозина британци прекараха дни наред изолирани без достатъчно храна и вода, без електричество и комуникации.

Запознавайки зрителите с положението с другите европейски държави, Би Би Си съобщи тази сутрин, че България, Австрия, Унгария и Румъния са заявили, че техните граждани са били евакуирани с чужда помощ, като само около 65 души от тези страни са останали в Судан в очакване да бъдат спасени.

Крехкото 72-часово примирие в Судан поне засега се спазва, съобщиха британските медии.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна