Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съществено подобрение на германските промишлени експортни нагласи през април

Настроенията сред германските износители се подобриха значително през април до най-високо ниво от февруари 2022 г., показват резултати от най-новото бизнес проучване на водещия институт Ifo.

Индексът на експортните очаквания на промишлените копания в Германия се повиши до 6,9 пункта от 4,1 пункта през март. Това е най-високото му ниво от февруари 2022 г.

"Стабилното икономическо развитие в САЩ и окуражаващата тенденция в Китай увеличават търсенето на германски износ", отбеляза Клаус Волрабе, ръководител на проучванията в института Ifo. "След слабото начало на годината, износът отново успя да нарасне през второто тримесечие", добави той.

Германската индустриално-търговска камара (DIHK) наскоро предупреди бизнеса да няма прекалено големи очаквания за възстановяване на търговията с Китай, въпреки че се очаква бизнесът с най-важния търговски партньор на Германия да набере скорост след края на пандемичните ограничения там.

В автомобилната индустрия очакванията за износ се подобриха значително. За разлика от това, показателят спадна леко при производителите на електронни компоненти, а за производителите на електрическо оборудване, гумени и пластмасови изделия, стъкло и керамика положителните и отрицателните стойности са приблизително балансирани.

Оптимизмът се върна в химическата индустрия, където показателят се изкачи до най-високото си ниво от септември 2021 г., отбелязва още Ifo, добавяйки, че производителите на напитки също очакват значителен ръст на износа.

В мебелната индустрия и сред текстилните производители има подновено доверие по отношение на международния бизнес. Производителите на облекла и кожени изделия са силни оптимисти, че ще отчетат голям скок на износа през следващите три месеца. В металообработващата промишленост очакванията за износ се увеличиха, но все още остават в отрицателна територия, докато производителите на изделия от дърво (без мебели) и печатарите очакват спад на износа. Хартиената индустрия все още не се е отърсила от всичките си опасения, показва последното проучване на института Ifo.

Графика на индекса на експортните очаквания в германската промишленост



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна