Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделският министър в Люксембург: Настояваме за баланс

Явор Гечев
Снимка: Борислава Борисова

До дни очакваме решение за европейски мерки, с които да отпаднат едностранните действия срещу вноса на украинските храни - това каза след Съвет "Земеделие и рибарство" в Люксембург министърът на земеделието Явор Гечев. И днес министрите не стигнаха до единно решение за свалянето на забраната за експорта от Украйна.

"Аз лично очаквах още днес или утре тези мерки да бъдат взети. Казахме, че до 5-и трябва да се вземат спешни мерки, но след 5 юни трябва да се търсят дългосрочни, като петте страни - България, Румъния, Полша, Унгария и Словакия да се включим пряко в тях", каза министър Гечев.

"Такъв е ангажиментът, за това настоява и Румъния, както и другите държави. Всичките разглеждаме тази забрана като временна мярка, която обаче според нас свърши работа - ЕС започна да работи като съюз и то бързо, защото не всеки път ЕК е най-бързо работещият орган."

В отговор на въпрос на БНР министър Гечев каза, че в новия пакет от 100 милиона евро, който ЕК подготвя за компенсация за засегнатите държави, няма яснота колко ще бъдат парите за България.

"Настояваме първо да бъдат решени проблемите с коридорите и съответно да не натоварваме повече, отколкото можем нашата икономика - тоест, за баланс между нещата. Ние дори не сме поискали на практика забраната. Ние поискахме налагането на защитни такси, които, излизайки от държавата съответно, те да бъдат възстановявани. Вдигнахме мерките такива, защото три държави преди нас ги вдигнаха. Съответно - щяхме да сме крайният коридор на стоки, които иначе трябваше да отидат в Полша."

Европейската комисия подготвя 6 култури, сред които и слънчогледово олио, които да са под особен надзор, каза още аграрният министър и добави, че в България има много големи количества различни култури, които не можем да обработим до нова реколта, а и не можем да изнесем.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени