Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предложената от ЕК реформа на фискалните правила не отговаря на изискванията на Германия

Кристиан Линднер, министър на финансите на Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Предложението на Европейската комисия за реформа на фискалните правила на блока все още не отговаря на изискванията на Германия, като все още са необходими значителни корекции, заяви финансовият министър Кристиан Линднер, предаде Ройтерс.

"Това предложение е основата за по-нататъшни преговори. Имаме още много работа за вършене", каза Линднер.

Най-голямата икономика в Европейския съюз иска предложението на Комисията да има цифрови показатели, които водят до прозрачно намаляване на дълга.

По-рано в сряда ЕК публикува своето законодателно предложение за новите фискални правила, следвайки план, публикуван през миналия ноември, който излага мисленето на Комисията и дава възможност на страните от ЕС да дадат обратна връзка на направените предложения.

Линднер каза, че вижда известен напредък в новото предложение на Комисията, но са необходими повече консултации.

Комисията предложи индивидуални пътища на страните членки за намаляване на дълга, което означава, че ще договори план за намаляване на дълга с всяка отделна държава, вместо да прилага универсални правила.

Германия не подкрепя двустранните преговори между Комисията и отделните държави членки, като твърди, че персонализираните правила ще означават, че не всички страни ще бъдат третирани еднакво, което пречи на сравненията.

"Германия иска ясни правила, с цифрови препратки и показатели", каза Линднер и добави: "Германия не би подкрепила смекчаване на Пакта за стабилност и растеж. В бъдеще фискалните правила трябва още по-силно да бъдат основа за икономическа стабилност и растеж".

На среща на финансовите министри на ЕС в Стокхолм в петък и събота ще има първоначален обмен на идеи, но споразумението все пак ще отнеме време, отбеляза той.

Основният риск е, че несъгласието може да забави реформата след изборите за Европейски парламент през 2024 г.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна