Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха правилника за работа на парламента

Снимка: БГНЕС

След тридневно обсъждане, съпроводено със скандали, нападки и обиди, депутатите приеха правилника за работа на парламента. 

За следващата седмица обаче остана гласуването на ръководствата и състава на постоянните комисии - въпрос, по който парламентарните групи все още не са постигнали договореност. 

Народните представители одобриха предложението на Петър Петров от партия "Възраждане" към основните заплати на депутатите да се начисляват и допълнителни месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит - едно на сто за всяка прослужена година.

С предложената редакция към трудовия стаж се добавя или осигурителен стаж.

Отхвърлена обаче бе идеята за въвеждане на глоба за лицата и органите, които не отговарят на въпроси и питания на депутати или не се явяват на изслушвания.

Депутатите отхвърлиха идеята заседанията на парламента да не започват в 09.00 часа, а в 14.00 ч., и те да продължат до 19.00 часа.

Приета бе идеята министър-председателят, заместник-министър председателят и министрите да могат да отлагат само устен отговор на въпрос или питане поради болест или командировка извън страната и при неотложни случаи, но не повече от два пъти.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!