Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски поиска още оръжия от съюзниците след руските удари с 26 жертви

Спасителни екипи до жилищна сграда, поразена от руски ракетен удар в Уман, Украйна, 28 април 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски призова съюзниците за още оръжейна помощ за страната му след поредните масирани руски въздушни удари, при които са загинали общо 26 души, след които 5 деца.

"Само абсолютното зло може да извърши такъв терор срещу Украйна", каза Володимир Зеленски и подчерта, че в Европа има единство за наказване на отговорните.

23 души, включително 4 деца, са убити при атаката в град Уман в Черкаска област южно от Киев, съобщава се за двама загинали в Днепропетровска област - 31-годишна жена и 2-годишната ѝ дъщеря, и за жертва на обстрел на болница в Херсонска.

Според руското министерство на отбраната цел на ракетните атаки са били украински войски, които е трябвало да бъдат изпратени на фронта.

Успехът на украинското контранастъпление зависи от скоростта и обемите на доставките на оръжие, заяви той. Володимир Зеленски отново посочи връщането на Крим като една от целите на контраофанзивата.

Според военни експерти, цитирани от агенция Униан, тази цел може да бъде постигната още до есента, ако са налични нужните сили и средства.

По-рано военният министър Олексий Резников заяви, че подготовката за контранастъплението е почти приключила. 

Москва на свой ред отправи обвинения, че при украински обстрел в Донецк има 9 цивилни жертви.

Руски източници съобщават и за голям пожар в Севастопол на около 1000 кв. м, причинен от удар с дрон по резервоар с гориво. Местните власти призовават гражданите да запазят спокойствие.

Според базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната руските сили са постигнали някои успехи в Бахмут, където от месеци се водят сражения.

От украинския генерален щаб съобщават, че войските им са отблъснали 48 атаки за денонощието и продължават да държат отбраната на Бахмут и Маринка.

Руският президент Владимир Путин издаде указ, с който дава възможност на жителите на анексираните райони да придобият руско гражданство до 1 юли 2024 година. Москва контролира в момента части от Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област.

Руският външен министър Сергей Лавров пък заяви, че опитите на Запада за изолиране на страната му са се провалили.

Президентите на Чехия и на Словакия Петър Павел и Зузана Чапутова, които вчера съвместно посетиха Киев, подкрепиха Украйна за присъединяване към Европейския съюз и НАТО.

"Въпросът за нас не е дали, а кога", написа избраният наскоро начело на Чехия Петър Павел във Фейсбук след срещата си със Зеленски. Според него няма съмнения, че Русия умишлено атакува цивилни обекти в Украйна.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени