Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмично примирие в Судан, няма гаранции, че ще се спазва

Стотици хиляди хора се опитват да напуснат Судан пред последната седмица
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на враждуващите армия и паравоенни сили на Судан се споразумяха за седемдневно примирие от 4 до 11 май в телефонен разговор с президента на Южен Судан Салва Киир, съобщи южносуданското външно министерство, предаде АФП.

"Генерал Абдел Фатах ал-Бурхан и генерал Мохамед Хамдан Дагло се договориха за седемдневно примирие от 4 до 11 май", се казва в изявление на министерството.

Двамата мъже също така "се споразумяха да определят представители за мирни преговори, които да се проведат на място, избрано от тях", се казва в изявлението.

Нито едно от предишните примирия не беше спазено от воюващите страни.

В резултат на боевете, започнали на 15 април, загинаха над 500 души, главно в Хартум и Западен Дарфур, а хиляди бяха ранени, според широко занижената оценка на броя на жертвите.

Според ООН конфликтът е довел страната, която е една от най-бедните в света, до "истинска катастрофа".

Милиони суданци, които не могат да си позволят завишените цени, необходими за бягство, са се скрили в домовете си с намаляващи количества храна и вода и чести прекъсвания на електрозахранването.

Бурхан и Дагло, които се изправиха един срещу друг след военния преврат през 2021 г., провалил демократичния преход в Судан, неколкократно нарушаваха прекратяването на огъня, а в неделя удължиха последното със 72 часа.

Експертите са единодушни, че примирията до голяма степен се обявяват, за да се даде възможност за евакуационни коридори и разговори с посредници.

Въпреки че чужди държави са помогнали на хиляди свои граждани да избягат по въздух, суша и море, най-малко 75 000 суданци са вътрешно разселени, а над 50 000 вече са избягали по суша в съседни страни, съобщиха ООН и други агенции.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна