Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момче на 14 г. уби поне 8 съученици в училище в Белград

| обновено на 03.05.23 в 13:54
Трагедията се разиграла в училището "Владислав Рибникар" в самия център на града.
Снимка: БТА


В стрелбата в основно училище в Белград тази сутрин са убити осем ученици и един охранител, съобщи сръбското МВР, цитирано от Танюг.

Шест деца и един учител са ранени и приети в Спешния център в сръбската столица, посочва БТА. 

14-годишно момче от училището е открило стрелбата. То е намерено и арестувано в училищния двор.

МВР съобщи, че полицейски сили още са на местопрестъплението и работят интензивно по разкриването на всички обстоятелства, довели до трагедията.

По-късно днес  ще бъде дадена извънредна пресконференция с участието на министрите на просветата и здравеопазването и представител на МВР.

Учителка и още шест деца са ранени при стрелбата.

Нападателят е стрелял с пистолет, който принадлежи на баща му, който е лекар. Бил е отличен ученик, спокоен, не е създавал проблеми досега и вероятно е бил под действието на наркотици при стрелбата, съобщи за БНР кореспондентът на БГНЕС в Белград Ели Юрукова.

Стрелял е срещу учениците в кабинета по история, бил е сърдит, защото е получил лоша оценка по този предмет, допълни тя.

Задържаният тийнейджър сам се е обадил на полицията след престъплението, за което се смята, че е използвал пистолета на баща си. Води се разследване за мотивите му. 

Сръбският министър на вътрешните работи Братислав Гашич съобщи, че у него са намерени два пистолета, за които бащата е имал разрешения. А началникът на полицията в Белград Веселин Милич изтъкна, че момчето няма психически проблеми.

От полицията съобщиха, че атаката е била планирана един месец предварително. Жертвите са седем момичета и едно момче и повечето от тях са на 13 и 14-годишна възраст. Четири момчета и две момичета са в болница, едното от които е в критично състояние. Опасност за живота има и за една учителка. 

Момчето, което уби 8 от съучениците си и охранител в училище в Сърбия, не може да бъде съдено за престъплението, тъй като не е навършило 14 години, съобщиха от прокуратурата в Белград.

Обвинение ще бъде повдигнато срещу бащата на убиеца, който също бе задържан по подозрения за застрашаване на обществената безопасност.

Момчето ще бъде изпратено в психиатрична институция, съобщи по-късно президентът на Сърбия Александър Вучич, и допълни, че и двамата му родители са били арестувани.

Междувременно, Франс прес съобщи, че седемгодишно момиче е с опасност за живота, а друго - осемгодишно, е ранено, след нападение с нож в начално училище в Берлин. Полицията е задържала един заподозрян. Не се съобщават подробности по случая.

Президентът Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до сръбския си колега Александър Вучич.

От петък в Сърбия е обявен тридневен национален траур. 


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени