Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия отменя традиционното шествие на "Безсмъртния полк"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова реагира остро на решението на украинския президент ВолодимрЗеленски да преименува 9 май от Деня на победата в Ден на Европа. Захарова нарече Зеленски “въплъщение на Юда в 21 век”. Междувременно президентът Владимир Путин призова да не се изкривява историческата истина за Великата отечествена война.

В навечерието на 9 май Владимир Путин поздрави лидерите на бившите съветски републики и частично признатите Абхазия и Южна Осетия. Руският президент обаче не се обърна към лидерите на Грузия и Молдова, а към народите на двете страни и изобщо не спомена Украйна. Той нарече “нравствен дълг” съхраняването на завещаната от дедите традиция на дружба и взаимопомощ между народите. И призова да не се допуска “изкривяване на историческата истина за Великата отечествена война, оправдаването на нацистите, техните съучастници и сегашни идейни наследници”.

Владимир Путин определи като знакова днешната си срещна в Кремъл с президента на Киргизия Садир Жапаров. Очаква се освен Жапаров на утрешния парада на победата на Червения площад да присъстват президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев и премиерът на Армения Никол Пашинян.

От Кремъл са поканили също така лидерите  на Таджикистан Емомали Рахмон и на Туркменистан Сердар Бердимухамедов. Все още не е ясно дали ще се състои въздушната част на парада.

Традиционното шествия на “Безсмъртния полк”, по време на което хората носят портрети на участниците във Великата отечествена война, е отменено не само в Москва, но и в цялата страна. Отменени са и военните паради в редица граничещи с Украйна региони на Русия.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна