Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Писалките, които написаха историята

„За да промениш света, ще ти трябва писалка“ казва Доналд Милър. А кои писалки са успели да постигнат именно това – да променят света и да напишат историята, която днес учим в учебниците?

За да разберем това, трябва да погледнем към хората, които са писали с тези писалки. Кои пишещи средства са били любими на великите личности от историята и как те са оставили своя подпис върху днешния свят? Тук можеш да прочетеш повече.

Кралица Елизабет II – Parker

Любовта на покойната кралица Елизабет II към писалките с марка Parker е тема на много новинарски статии. И неслучайно, след като тя е фотографирана да подписва някои от най-важните документи в историята на Великобритания именно с Parker.

Сред моделите, с които тя е била снимана най-често, е класическият избор Parker 51, но други писалки от марката също са били част от нейната колекция. Включително колекционерският модел Parker Duofold с 23-каратово злато, подарен за златната ѝ годишнина на трона.


Тереза Мей – Parker Duofold

Подобно на кралицата Тереза Мей е почитател на Parker писалките. Именно с Parker Duofold тя подписва писмото за Брекзит – което завинаги става част от съвременната история.

Франклин Рузвелт – Waterman

В Белия дом всеки президент избира различна писалка, с която да подписва своите документи. Франклин Рузвелт предпочитал тези на марката Waterman. Обикнал тези писалки, когато получил една такава за рождения си ден през 1944 година с пожеланието тя да му е полезна за дълги години.


След смъртта на Рузвелт писалката е използвана и от Уилям Джеферсън.

Алберт Айнщайн – Pelikan и Waterman

Алберт Айнщайн е избрал да напише своето късче история не с един, а с два различни модела писалки – от марките Pelikan и Waterman. Именно с втората писалка се смята, че той е увековечил своята теория на относителността.

Чарли Чаплин - Parker Duofold

Малка част от творбите, които ненадминатият актьор е написал, днес остават издадени. Но когато ги е създавал, той избирал да пише с писалка. А за негов любим избор се смята емблематичният модел Parker Duofold.

Сър Артър Конан Дойл - Parker Duofold

Представете си как сър Артър Конан Дойл пише мистериите със своя иконичен герой. На листа малко по малко се обрисува картина с интериора от квартирата на Бейкър Стрийт 221В. А писалката, която създава тази творба, носи емблематичния облик на Parker Duofold.


Авторът не само използвал тази писалка дълги години, но и отдадеността му към марката го превърнал в нейно рекламно лице. 

Ърнест Хемингуей – Montegrappa

Друг писател, под чиято писалка се създава история, Хемингуей, също се доверява на луксозните пишещи средства, когато твори. Той обаче предпочита писалките на марката Montegrappa.

Докосва се до тях по време на работата си като журналист, докато отразявал събитията от Първата световна война в Италия. По-късно обаче пише и много от своите художествени творби именно с помощта на Montegrappа.

Стивън Кинг - Waterman Hémisphère

Не смятайте обаче, че само авторите, творили в далечното минало, са използвали писалки. Днес луксозните пишещи средства са предпочитани от не по-малко на брой творци. Сред тях попада и ненадминатият крал на ужасите.

В края на своята книга „Капан за сънища“ Стивън Кинг пише, че за да се почувства по-силно свързан с езика, е избрал да сътвори книгата си с „най-доброто текстообработващо средство в света – писалката Waterman Hémisphère“.

Със същата тази писалка той създава и страховитите сцени от „Кери“, „То“ и други свои творби. Въпреки че Кинг не пише на ръка всичко, което бива издадено с неговия подпис, той често се доверява на своя Waterman, за да изпробва нови начини на създаване на съдържание.


За да пишеш красиво, не е нужно да имаш същия талант като Стивън Кинг или Дойл. Нужен ти е само подходящият инструмент. Създай своята история с луксозно пишещо средство. Дали това ще бъде писалка, ролер или химикалка – изборът е твой. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна