Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илон Мъск: Twitter стартира криптирани директни съобщения, последвани от гласов и видео чат

Снимка: Алами/Ройтерс

Социалната интернет платформа Twitter може да пусне в сряда криптирани директни съобщения, заяви Илон Мъск, докато главният изпълнителен директор на компанията очертаваше планове за подобряване на комуникационните функции в медийната услуга, съобщава CNBC.

В туит съобщение във вторник Мъск каза, че най-новата версия на приложението Twitter съдържа промени в директните съобщения или DM - непублични съобщения, които потребителите изпращат един на друг.

Главният изпълнителен директор посочи, че потребителите вече могат да отговарят на всяко съобщение в т.нар. DM нишка, а не само на най-новото, както и да използват всяко емоджи, за да реагират на съобщение. Преди това потребителите щяха да могат да отговарят само на последното съобщение в DM нишка и да реагират само с конкретни емотикони.

Мъск също така обяви, че криптираните DM "трябва" да бъдат пуснати още в сряда.



Шифроването на съобщенията означава, че само подателят и получателят могат да видят дадено съобщение. На теория Twitter и Мъск няма да могат да виждат или прихващат директни съобщения между хората.

"Крайъгълен камък е, че няма да мога да видя вашите DM, дори ако има пистолет, допрян до главата ми“, туитна Мъск.

През януари компанията майка на Facebook - Meta заяви, че разширява тестовете за криптиране от край до край по подразбиране за своята услуга Messenger. Другото приложение за съобщения, собственост на Meta - WhatsApp има криптиране от край до край от няколко години.

Услугите за криптирани съобщения станаха популярни през последните няколко години, тъй като потребителите се фокусират повече върху поверителността.

Илон Мъск също каза, че гласовите и видео разговори ще бъдат добавени скоро към Twitter, така че потребителите да могат "да разговарят с хора навсякъде по света", без да им дават телефонен номер.

От създаването на Twitter развитието на функцията за директни съобщения не привлече много внимание от предишни изпълнителни директори. Но Мъск много пъти е сигнализирал за намерението си да превърне Twitter в "приложение за всичко" -  от съобщения до финансови услуги.

Трябва да се има предвид, че обещанията на Мъск за новите функции на Twitter не винаги се въвеждат навреме. През февруари той каза, че Twitter ще въведе функция за споделяне на приходите от реклама със създателите на платформата. Това обаче все още не се е случило, напомня CNBC.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна