Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членове на Прокурорската колегия поискаха от ВСС освобождаване на Гешев

Главният прокурор Иван Гешев
Снимка: БГНЕС, архив

Шестима членове на Прокурорската колегия поискаха от Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи предсрочно Иван Гешев. Според тях главният прокурор е нарушил служебните си задължения с пряката си намеса в разследването на инцидента с автомобила му от 1 май.

Искането идва само ден след като кандидатът за премиер на ГЕРБ - СДС Мария Габриел, обяви, че, ако бъде избрана, първото, което ще направи министърът на правосъдието в нейното правителство, ще е да внесе в съдебния кадрови орган такова искане.

Искането е подписано от четирима члена на Прокурорската колегия, избрани от парламента - Гергана Мутафова и Калина Чапкънова, номинации на ГЕРБ, Светлана Бошнакова - на БСП и Йордан Стоев - на Обединени патриоти.

Другите двама - Огнян Дамянов и Георги Кузманов, са избрани в пряк избор от прокурорите.

Искането е мотивирано с тежко нарушение на служебните задължения. В него се описват обстоятелствата около избухналия до автомобила на главния прокурор взрив на 1 май и присъствието на мястото израелски експерт, доведен от зам.-директора на Националното следствие Ясен Тодоров по указание на Иван Гешев. Цитират се интервю на Тодоров по "Хоризонт", изявленията в НС на вътрешния министър Демерджиев и последвалите уточнения от заместника на Гешев - Борислав Сарафов.

Тази намеса на Иван Гешев в първите часове на разследването е основанието, шестимата от Прокурорската колегия да твърдят, че той е извършил тежко нарушение на служебните си задължения. Защото - по закон няма право да дава устни указания на разследващите, а в конкретния случай - освен главен прокурор, е и пострадал и е трябвало да бъде разпитан като свидетел.

"Тази пряка намеса в разследването е особено укорима, защото е осъществена от най-висшия административен ръководител в системата на държавното обвинение", пишат мотивите шестимата съдебни кадровици. И искат от ВСС да вземе решение за предсрочното освобождаване на Гешев, както и да предложи на президента Радев да подпише указ за това.

За да стане това обаче, "за" трябва да гласуват минимум 17 от съдебните кадровици, тоест, шестимата подписали се трябва да убедят още поне 11 от колегите си в момента 22-членния ВСС.

Междувременно, прокурори от района на Апелативна прокуратура – София, подкрепиха искането на шестимата от Прокурорската колегия и се обявиха за нова визия за развитие на държавното обвинение.

"Притежаваме професионален опит и възможности да го реализираме", допълват те.

"Не одобряваме навлизането на прокуратурата в политиката, което е в разрез с нейните законови пълномощия. Не сме съгласни с намеса в работата на органите на съдебната власт, независимо от кого е осъществявана. Считаме, че дейността на институцията трябва да е насочена към справяне със своите задачи и очакванията на обществото, към бъдещето с ясна визия относно начина на работа и администриране на дейността си."

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна