Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ няма да подкрепят първия мандат за съставяне на правителство

Христо Иванов
Снимка: Мария Филева

"Продължаваме промяната - Демократична България" няма да подкрепят първия мандат за съставяне на правителство. Окончателното решение на ПП-ДБ беше взето след няколко заседания днес - на Коалиционния съвет на лидерите в обединението, на Национален съвет на "Продължаваме промяната" и на парламентарната група. Обяви го съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков със стратегията за бъдещите действия:

"Започваме за работим за втория мандат, който виждаме като единствената алтернатива пред България да не ходим на шести избори", заяви Петков.

На консултациите, които коалицията ще предприеме, ще бъдат поканени всички парламентарни групи, включително "Възраждане", за да бъдат реализирани конкретни конституционни промени, уточни Христо Иванов:

"Смятаме, че ситуацията, която се създаде през последните дни, потвърждава нашата дългосрочна позиция, че българската политическа система, институционална система не може да се нормализира без дълбока амбициозна промяна в Конституцията по отношение на ВСС, по отношение на Прокуратурата. Видно е, че всичко останало дава къси съединения".

"Така, че ние ще започнем този разговор, за да видим има ли политическа база, на която да може да се формира конституционно мнозинство, на база на което наистина вторият мандат да може да бъде реализиран, така че това ще бъде нашият акцент от тук нататък", обясни Иванов.

От ПП-ДБ отклониха въпросите за действията си при трети мандат. Още е рано, каза Христо Иванов.


Кирил Петков и Асен Василев пристигнаха поотделно на Коалиционен съвет, видя репортер на БНР.
Снимки - Мария Филева.

По публикацията работиха: Мария Йорданова, Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени