Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарство за диабетици няма да бъде доставяно през май, юни и юли

Снимка: Ани Петрова

Една от разфасовките на лекарството за диабетици "Оземпик" няма да бъде доставяна у нас през май, юни и юли, сигнализираха пациентски организации.

Информацията беше потвърдена пред "Хоризонт" от здравното министерство. Оттам обясниха, че са предприети действия за намаляване на срока на липсващи доставки и следващата такава е планирана за средата на юли.

Медикаментът "Оземпик" се използва за контрол на нивото на кръвната захар при диабетици, а също така се предписва на хора с наднормено тегло.

Тъй като е възможно отпускането му и с бяла рецепта, през последните месеци лекарството се намира трудно в аптечната мрежа заради голямо търсене от хора, желаещи да отслабнат.

Във връзка с информацията за забавянето на доставките на разфасовката от 1 милиграм от организации "Заедно с теб" внесоха сигнал в здравното министерство. В него се настоява за конкретни действия, обясни председателят Пенка Георгиева.

"Първо, проверка по складовете има ли го налично някъде това лекарство по документи, предмет ли е на паралелен износ и второ - специален протокол, по който да бъде отпускано по медицински показания единствено и само на нуждаещите се".

Според информацията на "Заедно с теб" вносителят на медикамента за България е съобщил на здравното министерство, че има забавяне в регулярните доставки и следващата такава е планирана за началото на август. От ведомството обясниха, че са договорили изтегляне на доставката с две седмици по-рано. 


По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна