Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Попиванов: Ротационният премиер е операция по взаимно ограничаване на щетите

ГЕРБ имат богат опит да прегръщат партньорите си като боа, припомня политологът

Борис Попиванов
Снимка: БГНЕС

Операция по взаимно ограничаване на щетите – това провеждат двете формации ГЕРБ и ПП-ДБ. Те са водещи за трети пореден парламент и носят най-голяма отговорност за продължаването на политическата криза и за безизходицата, която е свързана с нея.

Това коментира пред БНР-Радио София политологът Борис Попиванов.

Според него ситуацията и на двете коалиции се утежнява допълнително. За ПП-ДБ тенденцията е от избори на избори да свива избирателите си и за тях е важно да могат по някакъв начин да се реализират отново в управлението. При ГЕРБ последния ход (с ротационно договорения премиер – бел. ред.) е окончателно излизане от политическата изолация, в която бяха попаднали след протестите от 2020 година, както и форма на самозащита от неочакваните удари, нанесени от скандала с прокуратурата.

„От ПП-ДБ се надяват, че с конкретните си действия в управлението ще успеят така да тушират негативния ефект и дори напротив - да съберат допълнителна подкрепа, като покажат, че не е важно с кого си, а е важно къде си. Надяват се, че този исторически компромис, направен през последните дни, ще им бъде простен. Смятат, че те ще контролират дневния ред на управлението, че ГЕРБ са притиснати до стената и няма да имат друг избор, освен да ги подкрепят постоянно - нещо, което мисля, че е съмнително. Напротив, имам убеждението, че ГЕРБ имат своето влияние и присъствие както в държавната администрация, така и в средите на бизнеса, особено в общините, във висшите сфери и сектори на управлението.“

По думите на Попиванов, при този парламент единствената успешна форма на политическо коалиране за кабинет за избягване на следващи предсрочни избори, е комбинацията ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Това допълнително ще донесе на Бойко Борисов европейска легитимност, която беше се поразклатила.

„Ако изключим взаимното недоверие, което изпитват двете партии, ако изключим обвиненията един срещу друг - кой е по-корумпиран, ако изключим съмнението за евроатлантически лоялност или в принципност и в честност, или подозренията в задкулисие, те всъщност нямат кой знае какви различия -  нито в програмите си, нито в основните си приоритети, нито в бизнеса, икономиката и това можахме да се да се убедим по реакциите им по отношение на внесения от служебния кабинет проект за бюджет за 2023 година. В този смисъл не виждам причина да не направят правителство“, допълни още доц. Попиванов.

Той отбеляза още, че политическите лица от ГЕРБ имат богат опит - те прегръщат партньорите си като боа, а всички парламентарни сили, които през последните 14 години са влизали в сътрудничество с тях, беше изключение,  винаги са понасяли много тежки, в някои случаи непредотвратими щети.

С 9-месечния срок на „политическа бременност“ ПП-ДБ си слагат главата в торбата, а за ГЕРБ е шанс да излязат сухи от водата без да поемат отговорност за (не)свършеното.

Въпреки примерите в световната практика за ротации в управлението, при нас особеностите са свързани с многото кризи и разочарования. Освен това, при готвения кабинет не участват партийни лидери, което е удобство за непоемане или за прехвърляне на политическа отговорност. Евентуално заздравяване на правителството може да се очаква от взаимната изгода от консумация на властта, както и от напрежението, идващо в международен контекст.

Червената боя върху Дома на Европа в София е подарък от „Възраждане“ за евроориентираните политически сили. Не бива да се забравя, че освен управлението, вече и избирателите са на ротационен принцип, каза още Попиванов.

Чуйте разговора на Антония Каменичка.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна