Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатка: Има мнозинство за приемане на Истанбулската конвенция

Снимка: ec.europa.eu

Съветът на ЕС ще ратифицира Истанбулската конвенция следващата седмица, около 1 юни. Това съобщи един от докладчиците по документа - шведската евродепутатка Арба Кокалари  от Европейската Народна партия. Шест страни членки - България, Литва, Латвия, Чехия, Словакия и Унгария още не са я ратифицирали.
Кокалари каза, че по нейна информация още преди вота на 10 май в Европейския парламент, в Съвета на ЕС е имало "много добро квалифицирано мнозинство", което да осигури ратификацията на конвенцията и там.
Другият докладчик по документа - полският евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Лукаш Кохут заяви, че Литва и Чехия дават много добри сигнали в тази насока.  На въпрос как ратифицирането от Съвета на ЕС ще се отрази на страните-членки, които не са го направили, Кокалари отговори, че това ще окаже много силен натиск върху тях, защото конвенцията ще е приложима в областите, в които ЕС има компетенции. Комисията, която ще трябва да я прилага, ще следи и за нейното спазване, допълни тя :
"Така че дори тези държави още да не са я ратифицирали, те очевидно ще трябва да работят с нея, защото са част от ЕС и от законите на Общността, според които ще трябва да се прилага Истанбулската конвенция. Надявам се в дългосрочен аспект за тях да бъде още по-трудно да се противят, защото не можем да продължим да имаме Европейски съюз, в който насилието срещу жените не се приема сериозно. Това са сериозни престъпления, а не някакъв мит". 

През 2018-та година българският Конституционен съд постанови, че конвенцията застъпва правни концепции, свързани с понятието "пол", които са несъвместими с основни принципи на Конституцията ни.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна