Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пленум на ВСС обсъжда допустимостта за предсрочно освобождаване на главния прокурор

| обновено на 25.05.23 в 09:52
Снимка: БГНЕС

"Kрайно време да разкрием истината въобще за всичко случващо се и държа това да бъде в институциите, които са призвани да решават тези спорове", каза министърът на правосъдието Крум Зарков преди началото заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет. Той беше категоричен, че проблемите трябва да се решават в Съвета, а не на пресконференции, със записи, чатовете или недомлъвки.
Зарков очаква да чуе какво наистина се е случило - записвани ли са членове на Висшия съдебен съвет,  използвани ли са тези записи за принуда,  кой ги е правил. Според правосъдния министър, Висшият съдебен съвет е органът, който трябва да прецени достатъчни ли са тези основания за нови производства за взимане на финалните решения.

Допустимостта на внесеното на 12-ти май искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор, внесено от шестима членове на Прокурорската колегия е точка първа в заседанието на Пленума на ВСС. Във вторник четирима от тях внесоха и второ и е възможно съдебните кадровици да вземат решение те да бъдат обединени.

В навечерието на заседанието главният прокурор обяви:

"Ще поискам отвод на част от тези членове на ВСС, които, може би, участват в това покушение срещу съдебната власт и заради това ще поискам част от заседанието да бъде закрито в интерес на престижа на съдебната власт. И искам да кажа, че съдебната власт на трябва да се срамува, трябва да се срамуват тези, които направиха всичко това. А тези, които направиха всичко това, са, може би, тези, които българските граждани наричат олигархия и мафия".

Като точка втора на заседанието на Висшия съдебен съвет е предвидено изслушване на главния прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов  във връзка със сигнала на Сарафов,  че "в нарушение на Конституцията, Обвинител номер едно е записал своя среща с члена на Прокурорската колегия Йордан Стоев". Поканени на заседанието са и всички, за които заместник - главният прокурор твърди, че са присъствали в кабинета на Гешев, когато той е пуснал записа.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна