Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организации на кипърски гърци и кипърски турци зоват за нови контролно-пропускателни пунктове

Ограда при буферната зона в Кипър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С общо събитие днес под надслова „Отваряне на нови пътища, обединяване на Кипър“ 109 организации на кипърски гърци и кипърски турци призовават за откриването на нови контролно-пропускателни пунктове през „зелената линия“, разделяща острова. Две шествия ще тръгнат едновременно от двете части на столицата Никозия и ще се съберат заедно в буферната ѝ зона.

Крайната цел е обединението на Кипър, но докато то се постигне, от решаващо значение е улесняването на контактите и сътрудничеството между двете кипърски общности, за което ще допринесе отварянето на нови пропускателни пунктове. Това заявяват в общата си декларация партии, синдикати, граждански сдружения на кипърските гърци и кипърските турци.

Според тях така ще се подобри и всекидневният живот на всички кипърци, тъй като съществуващите сега 9 пресечни точки не могат да отговорят на нуждите на нарастващия брой хора, които се движат между северната и южната част на острова.

В подкрепа на инициативата е двуобщностната мобилизация за мир и обединение днес, с която се отбелязва и 20-ата годишнина от вдигането на първата бариера през „зелената линия“ - на 23 април 2003 г. в столицата Никозия, 29 години след разделянето на Кипър след турското нашествие.

Възможно отваряне на нови контролно-пропускателни пунктове обаче не се обсъжда в момента на експертно ниво между двете общности, а преговорите по Кипърския въпрос са спрени от 6 години


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна