Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захари Карабашлиев: Георги Господинов отдавна е отворил България към света

Захари Карабашлиев
Снимка: Ангелина Пискова

"Георги Господинов отдавна е отворил България към света, той никога не е бил затворен към себе си". Това каза пред "Хоризонт" писателят и издател Захари Карабашлиев. Той бе гост в Брюксел, където разговаря със свои почитатели.

Карабашлиев е минал по своя път, който е бил различен от литературното поприще, и не го крие:

" Работил съм какво ли не и в България. Деветдесетте години съм израснал. По това време работех като търговски представител на кока-кола. Работил съм като транжор в крайпътен ресторант, ремонт на дейности и т.н. Всяко 1 от тези занимания ме е правил това, което съм сега.

Дали смята, че българската литература е затворена в себе си?

"Колко от нас се интересуват от животът на дъблинчани в началото на XX в Ирландия, но Джеймс Джойс ги прави дъблинчани вече са сякаш са граждани на цял свят. Той не си е задавал въпроса сега тук това е регионално ли е? Взряно в пъпа ли и т.н. Същото е и с кой ли не от големите автори".

"Георги Господинов не се опитва да отвори българската литература към света. Той я отваря. Той отваря първо със собственото си писане към света, но той го прави още с първия си роман, после с втория, сега и с третия. Жоро никога не е бил себезатворен, а винаги някак си е гледал навън. И това, което се случва сега е естествено следствие от един дълъг творчески път", коментира още Карабашлиев.

Дали Господинов разделя не само България, а и литературната общност с наградата "Букър", още повече, че до този момент липсва становище на Съюза на българските писатели? На този въпрос Карабшлиев даде лаконичен отговор:

"А кой се интересува от позицията на Съюза на българските писатели?".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна