Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите за кабинет на ПП-ДБ с ГЕРБ-СДС не са в ледена епоха, но не са и размразени

Снимка: БТА

Първи реакции на партиите в парламента след разпространените записи от заседанието на Националния съвет на "Продължаваме промяната". Връщат ли се в изходна позиция ГЕРБ-СДС  и ПП-ДБ и има ли шанс за "размразяване" на разговорите за общ кабинет?

И в зала, и в кулоари се заговори за отговорността на политиците. Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Даниел Лорер изчете от трибуната на парламента декларация, в която отправи критики към президента Румен Радев след процедурата по връчването на втория мандат.

"Най-висшата роля на президентството е да ни обединява, не да ни разединява. Вие, господин президент, не се справяте с тази роля, вие ни делите вместо да ни обединявате."

Кабинет на България трябва да има, призова Даниел Лорер.

"Обръщам се и към избирателите на ГЕРБ - знаем колко е трудно за вас да си представите работа с най-големия си политически опонент, но България днес и утре е по-голяма от това."

От ГЕРБ призоваха "Демократична България" и "Продължаваме промяната" да преосмислят подхода си към преговорите за съставянето на правителство. Мария Габриел каза, че разговорите между първата и втората сила в парламента не са в ледена епоха. Няма обаче и слънчеви лъчи, които да разтопят ледовете.

"За да не стигнем до ледена епоха, която освен нас ще замрази тотално и държавата, призовавам "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за преосмисляне на всичко. Нека бъдем ясни - разочарованието в обществото е огромно. Недоверието в партньорите ни е огромно. Страхът в администрацията е потресаващ. От тази криза се излиза само с усилие за доверие от страна на всички участници в обществено политическия живот, и цел."

Томислав Дончев от ГЕРБ заяви, че са отстъпили достатъчно.

"Сменете подхода, така няма как да стане. Ако искате вземете пример от нас. Ние направихме всички възможни и всички невъзможни компромиси. Няма да е с първия, ще бъде с втория, добре. Няма да е с ярки политически фигури, добре, няма да е. Не може с 15% от народните представители да получи цялата власт."

Академик Николай Денков от "Продължаваме промяната" е готов на разговори.

"Спокойно изчакахме няколко дни, за да видим какъв ще е подходът на ГЕРБ. В определен смисъл очаквах такава реакция. Разговорите по такива важни въпроси не трябва да се водят през медиите. Трябва да седнем заедно с тези, за да видим какво се крие под тези формулировки - подход, състав и мнозинство. Най-лесно, най-конструктивно в тази конфигурация на парламента е да се получи с ГЕРБ, така че първият разговор винаги трябва да е с тях, защото от него зависят другите."

"Има такъв народ" няма да се явят на разговори за кабинет с втория мандат, дори да получат покана за това, коментира лидерът на парламентарната група Тошко Йорданов.

"Ние на разговори с хора, които са държавни изменници, няма да стъпим, ако Кирил Петков и Асен Василев бъдат разкарани от "Продължаваме промяната" и си понесат законовите последствия, с някаква друга "Промяна" може да говорим, с тази - не."

От ДПС предупредиха за реставрация на фашизма. Отново в декларация от трибуната на парламента, посветена на 34 годишнината от процесите, добили популярност като "Голямата екскурзия", лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ нарече днешната политическа ситуация след изтеклите записи пълзящ фашизъм. 

"Тази порочна сватба, която я виждаме последните няколко дни, ако се случи, при това недоверие на обществото, ще сме свидетели точно на онова, на което бяхме свидетели на 10 януари 1997 година, а именно българските граждани ще нахлуят тук в тази сграда."

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна