Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вътрешният министър със сигнал до прокуратурата за украинските бежанци

Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Иван Демерджиев е внесъл сигнал в прокуратурата за нарушения на последното редовно правителство с помощите за украинските бежанци.

Демерджиев напомни, че в редовния кабинет е имало вицепремиер, който е отговарял за тази дейност, макар да не спомена конкретно името на Калина Константинова.

Вътрешният министър изтъкна, че за сравними периоди от пет месеца служебното правителство е отпуснало 43 млн. лв, а предишното редовно правителство - 151 млн. лв. за подпомагане на бежанците:

"За пример ще дам, че над 43%  са изплатени на 24 физически лицау кжоито са посочени като лица за контакт, на 42 дружества, което е странно и поражда много въпроси. Наред с това над 93 млн. лева са изплатени по протоколи, които не е ясно кой е подпомогнат, както и броя на лицата, които са подомогнати. А стресиращите факти са, че най-вероятно са подмогнати т.нар. мъртви души - хора, които само по документи се намират в определени хотели", каза министърът.

Демерджиев предупреди, че има опасност от връщане на европейски средства, с които е финансирана дейността по подпомагане на бежанците от Украйна

От "Продължаваме промяната" съобщиха, че Калина Константинова ще отговори утре на изнесените от Иван Демрджиев данни за евентуални нарушения.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени