Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявяват инициатива срещу насилието над медицински специалисти

Снимка: Pixabay

Съвместна инициатива срещу насилието над медицински специалисти започват от Българския лекарски съюз и Центъра за спешна помощ в София, заедно с техен нов партньор. Повече информация за кампанията ще бъде представена днес.

Според проучване на Българския лекарски съюз 55% от лекарите у нас са ставали жертва на физическа агресия, а всеки втори е бил подложен на обиди и заплахи по време на работа. За сравнение всички останали професии са се сблъсквали с насилие в по-малки мащаби - около 17%.

От съсловната организация отново поставят това като социален проблем и насочват вниманието към превенцията и защитата на медиците – инициативата започва с работещите в спешната помощ като едни от най-уязвимите.

Сред последните случаи на агресия срещу спешни медици беше ситуация в Пловдив, при която млад мъж удари с юмрук в лицето шофьор на линейка и парамедик, докато те му помагали да се придвижи до линейката. Те се отзовали на сигнал за човек в безпомощно състояние и намерили мъжа във видимо нетрезво състояние.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени