Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва поредица от стачки на жп работниците във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания пътуващите с влакове ги очакват тежки дни до края на седмицата заради поредица от стачки на железопътните работници в рамките на стария спор за заплащане и условия на труд.

Членовете на синдиката Aslef ще стачкуват днес, но със значително по-тежки последици се очаква да бъде втората им стачка в събота, защото тя ще засегне финала за Купата на английската асоциация на Уембли в Лондон и големите конни надбягвания Epsom Derby. В петък пък е насрочена стачка на синдиката RMT.

Железопътните компании предупредиха, че движението на влаковете ще бъде сериозно ограничено заради стачките на машинистите и редица други работници в сектора.

Генералният секретар на Aslef Мик Уилън заяви за агенция Прес асоусиейшън, че ентусиазмът на машинистите на влакове за провеждане на стачки изобщо не е отслабнал. Той допълни, че е време правителството да престане да се намесва в трудовия спор, което пречи за постигане на сделка с работодателите, защото железопътните работници заслужават увеличение на заплатите след 4-годишно замразяване и инфлация от 10% през последните 12 месеца.

От министерството на транспорта коментираха, че правителството е направило справедливо и разумно предложение за увеличение на заплащането и сега лидерите на синдикатите трябва да го представят на членовете си за одобрение.

А в Лондон имаше друг протест. В час пик активисти от кампанията "Просто спрете петрола!" парализираха движението по четири от  мостовете над река Темза. Те настояват правителството незабавно да забрани разработването на нови петролни и газови находища. Подобни акции се провеждат почти всеки ден от повече от месец. Екоактивистите обаче са критикувани, че причиняват още по-голяма вреда на околната среда, защото принуждават автомобилите да чакат в задръствания със запалени двигатели.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна