Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко забавяне на инфлация във Франция през май до едногодишно дъно от 5,1%

Инфлацията във Франция се забави изненадващо рязко през май до 5,1% спрямо година по-рано от 5,9% през април и под пазарните очаквания за 5,5 на сто, показват предварителни данни на френската официална статистика Insee.

Това е най-ниската инфлация в страната от април 2022 г., което предполага възможно потенциално отслабване на инфлационния натиск във втората по големина икономика в Европа.

Трябва обаче да се има предвид, че инфлацията все още е далеч над целевото ниво на ЕЦБ за еврозоната от 2 на сто.

Забавянето на инфлацията през май е в резултат на доста по-слабото повишение енергийните цени (с 2% след растеж с 6,8% през април), докато цените на храните се повишиха с 14,1% след растеж с 15% месец по-рано. Има забавяне при растежа на цените и на промишлените стоки (4,1% срещу 4,6%) и на услугите (3,0% срещу 3,2%).

На месечна база потребителските цени във Франция се понижиха през май с 0,1%, отбелязвайки първия месечен спад от декември 2022 г. насам.

Хармонизираната инфлация (HICP) също се понижи на месечна база с 0,1%, докато годишната инфлация се забави до 6% от 6,9%, достигайки най-ниско ниво от май 2022 г.

Френският финансов и икономически министър Брюно льо Мер отбеляза, че "инфлацията се забавя, при това доста силно".

Междувременно Insee потвърди, че френската икономика е нараснала през първото тримесечие с 0,2% след стагнация в края на 2022 г., като потреблението на домакинствата е нараснало с 0,1% (след свиване с 1% през последното тримесечие на миналата година) благодарение на нарастване на енергийното потребление (с 5,7% след спад с 8% в края на 2022 г.).

Нетната международна търговия допринесе за растежа на БВП, тъй като вносът спадна с 2,8%, докато износът се сви с едва 0,2 на сто.

На годишна база БВП на Франция нарасна през първото тримесечие с 0,8% след повишение с 0,5% през четвъртото тримесечие на 2022 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени