Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половината от подрастващите в Испания пушат или са пушили електронни цигари

Снимка: Pixabay

От 2015 година до сега процентът на подрастващите, които употребяват електронни цигари в Испания се е удвоил. Това показва проучване на Министерството на здравеопазването за употребата на наркотици в гимназията, огласено на днешния Международен ден за борба с тютюнопушенето. 

Според проучването половината от тийнейджърите до 18 годишна възраст в Испания пушат или са пушили електронни цигари, без дори да си дават сметка за последиците за здравето им. Те го свързват с купони, като 37% от тях смятат, че това е “добър начин за споделяне на опит с приятели".

Обяснението на Родриго Кордоба, говорител на Испанското дружество по семейна и обществена медицина е, че тийнейджърите "нямат възприятие за риск", когато става въпрос за пушене на електронни цигари, а фактът, че цената е между 7 и 15 евро допълнително улеснява достъпа до тях. Кордоба е възмутен, че заради невежество част от родителите позволяват децата им да ги използват, мислейки си, че са по-безопасни от тютюна, без да си дават сметка, че водят до пристрастяване.

Освен това причиняват астма и бронхит заради съставките в тях и водят до сърдечно-съдови заболявания и тумори. Според него е нужда мащабна разяснителна кампания в противовес на инфлуенсърите, които се финансират от тютюневите компании, чийто приход спада през последните години почти двойно заради отказа на по-осъзнатите хора от тютюнопушенето.

Сега техният таргет са 12-18 годишните, когато обикновено пропушват половината от бъдещите пушачи. „Електронните цигари се продават като играчки“, което е изключително опасно, казва Алберто Руано, координатор по епидемиология на испанската група за рак на белите дробове и призовава за законодателни забрани от страна на властите.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна