Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха на първо четене промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари

Снимка: Ани Петрова

С разгорещен дебат депутатите приеха на първо четене промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари. ЗА гласуваха 146 депутати, против се обявиха 36-те депутати от „Възраждане“, а 16- те гласа „въздържал се“ дойдоха от БСП и независимия депутат Радостин Василев. 

В мотивите на вносителя Министерски съвет е записано, че в законопроекта ес залага ефективен механизъм за идентифициране на лицата, които предоставят услуги по дружествено управление (това са напр. адвокати, счетоводители, данъчни съветници и други) и на адекватни процедури за тяхната проверка. Депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров каза: 

“Това е 1 от четирите критични закона, свързани с еврозоната. Сега ще види кой кой е в това Народно събрание. 

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов възрази: 

"Този закон на практика представлява едно поредно вмешателство във вътрешните ни работи”. 

Заради събраните над 600 000 подписа за провеждане на референдум срещу въвеждане на еврото у нас съпартийката му Цвета Рангелова изтъкна, че законопроектът противоречи на Закона за адвокатурата, който изисква от адвоката да пази професионална тайна за клиента си. 

"И аз утре ще бъда изправена пред дилемата да избирам да доноснича в нарушение на адвокатската си тайна срещу своя клиент, за да не бъда глобена от държавната институция, която трябва това да работи”. 

Сходни опасения изложиха и от “Има такъв народ”. Ивайло Вълчев заяви: 

“Знаем, че такъв закон е нужен. Имаме притесненията, че в него са заложени твърде много субективни критерии, които не е много ясно, все още, как се прилагат”. 

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев подчерта: 

“Става въпрос не за доносничество по отношение на клиенти, а става въпрос за мерки, които да не позволят, през скрити сметки; през неидентифицирани лица, да се финансират терористични организации и организации, занимаващи се с това да подпомагат лица, поставени под санкции”.

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени