Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Газът в Европа поскъпва с 10% след затваряне на важен норвежки терминал за втечнен газ

Снимка: Ройтерс

Газът в Европа поскъпва с около 10% по време на търговият в сряда, след като норвежкият енергиен гигант  Equinor затвори важния си експортен терминал за втечнено синьо гориво Hammerfest заради теч.

Hammerfest беше евакуиран, като няма съобщения за наранявания сред персонала, каза говорител на Equinor пред агенция Ройтерс, потвърждавайки полицейски доклад за инцидента по-рано през деня.

"Изтичането на газ е идентифицирано и работата продължава, за да се установи степента му", посочи по-рано в сряда местната полиция.

Не е ясно кога LNG терминалът може да възобнови работата си.

Hammerfest, който при пълен капацитет представлява 5% от износа на природен газ на Норвегия, е измъчван от инциденти и оперативни проблеми през последните години.

Hammerfest LNG, който получава газ от находището Snøhvit, управлявано от Equinor, беше офлайн година и половина след пожар в съоръжението през септември 2020 г. Заводът, единственото голямо съоръжение за износ на LNG в Европа, възобнови дейността си през март 2022 г.

Централата отново беше изключена в началото на май 2023 г. поради повреда на компресора и беше офлайн до 19 май. Освен това беше спряна за предишен теч през март.

Норвежката енергийна компания Equinor сега е най-големият доставчик на природен газ за Европа, след като руският "Газпром" прекъсна по-голямата част от доставките си за ЕС след руската инвазия в Украйна в началото на миналата година.

Днешната новина доведе до рязък отскок на цените на природния газ в Европа.

Към 17.30 часа българско време близкосрочните газови TTF фючърси (с доставка през юли) поскъпнаха в рамките на деня с близо 10% към 27,30 евро за мегаватчас, след като през последните няколко дни газовите фючърси на Нидерландския хъб TTF поевтиняха до нива около 23,50 евро за мегаватчас - най-ниски цени от май 2021 г. насам.

Въпреки днешното поскъпване, цените на газ се понижиха с 65% от началото на тази година и повече от 10 пъти спрямо рекордните върхове близо до 350 евро за мегаватчас от август 2022 г.

Графика на газовите TTF фючърси (в евро за мегаватчас)



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна