Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

TRIGAIDA отиват на "Евросоник"

"Избори" на Зорница Славова ft. C-MO получи Голямата награда на конкурса "Пролет`23"

BOIL взе статуетката за дебют, LATIDA спечелиха гласовете на публиката

Снимка: Ани Петрова
Зорница Славова и C-MO получиха Голямата награда на Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет`23". Победителят в 54-тото издание на музикалното състезание, организирано от БНР, спечели вота на журито с песента "Избори" (музика, текст и аранжимент: Зорница Славова).  

Двамата ще имат възможност да запишат нова авторска музика във Второ студио на БНР на стойност до 12 000 лева. 

"За нас беше чест да делим една сцена с всички, които се състезаваха тази вечер. Благодаря! Надяваме се музиката ни да повлияе на всеки от вас. Продължавайте да слушате готина музика", казаха те. 

Зорница Славова пее от малка. Още 6-годишна тя се озовава в студиата на БНР, където записва няколко детски песни. И до днес не спира да се занимава с музика. Работи с редица утвърдени музиканти, а в края на миналия месец представи своя първи самостоятелен албум. Една от песните в него е дуетът ѝ със Симеон Желязков, или С-МО, който е част от Funky Miracle. През 2021 г.  с Божидар Василев създават TROMBOBBY X C-MO и Единствените им Приятели. 


Наградата на звездите на вечерта връчи генералният директор на БНР Милен Митев: 

"Бяхме свидетели на прекрасен музикален спектакъл. Вярвам, че в никого няма да остане съмнение, че и днес се прави прекрасна българска музика. Този конкурс е оцелял толкова дълго време през годините заради това, че успява да се преоткрива. Днес за първи път журито гласува по време на живия концерт. Опитваме се да добавяме по нещо ново. Въпреки че имаме победител, всички финалисти са победители тази вечер". 


В рамките на Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет`23" бяха раздадени още награди.

"Сивото Страшно" (музика и текст: Боил Каранейчев; аранжимент: Боил Каранейчев, Емилио Мархолев, Христо Нейчев, Николай Костадинов, Николай Тошев) донесе на BOIL статуетката за дебют

"Много благодаря на БНР, на всички вас, че сте тук и подкрепяте артистите! Много се вълнувам и се радвам. Това е страхотно признание", сподели той. 


Слушателите на БНР и потребителите на сайта bnr.bg определиха при кого да отиде Наградата на публиката. Най-много гласове спечели "Самота" на LATIDA (музика, текст и аранжимент: Елизабет Нешева, Яна Балева). 

"Това е най-голямото признание, което сме получавали досега. Много сме изненадани. За първи път получаваме награда като автори на музика. Вълнуваме се, че сме докоснали толкова много хора", казаха Яна и Бети. 

Те получиха и специална награда – китара, подарък от "Кремона" – България.


Триото TRIGAIDA беше избрано да участва във фестивала "Евросоник" в Грьонинген, Нидерландия, където всяка година се събират музиканти, продуценти и журналисти от цяла Европа. Като член на Европейския съюз за радио и телевизия – БНР дава шанс на български изпълнител да стъпи на сцената на този престижен музикален форум.

Оскар Стейн, букинг мениджър на "Евросоник":

"Ще се радваме да посрещнем TRIGAIDA на следващото издание на "Евросоник" през януари 2024 г. Решението взехме след подробно обсъждане с програмния директор на фестивала. Вярваме, че Ася Пинчева, Иван Шопов и Георги Маринов са много талантливи. Те имат уникална музика, която да предложат на света и ще се откроят на нашето събитие".

TRIGAIDA: "Благодарим за признанието! Това ни е първата награда". 


Статуетките, които получиха победителите в "Пролет`23", са дело на д-р Елизар Милев, скулптор с многобройни международни участия и награди, той е единственият артист в България, който работи с ураново стъкло. 

Между слушалките, част от пластиката, има ураново стъкло, изобразяващо звукови вълни, които светят на ултравиолетова светлина


Журито, което определи големия победител в конкурса, след като изслуша всички 12 песни – финалисти по време на концерта в Sofia Live Club, беше представено от Рейчъл Роу (композитор, автор на текстове, един от най-успешните български творци зад граница); Краси Куртев (басът и душата на група "Акага", член на Управителния съвет на "Музикаутор"); Тони (тя изпя "Всичко било е насън" и "Както преди" - песни от златния период на българската поп и рок музика); Краси Тодоров (композитор, продуцент, пианист, звуков дизайнер и член на две от най-успешните групи в България – D2 и Jeremy, член на Управителния съвет на "ПРОФОН"); Милена Славова - първата дама на рок музиката в България; Васил Русев – Чайката (основател на легендарната група "Тъмно", член на Управителния съвет на "Музикаутор" и председател на Надзорния съвет на "ПРОФОН", продуцент, композитор, текстописец и радиоводещ); Борислав Бояджиев - Борче (аранжор и музикален продуцент). 


Конкурсът е създаден през 1970 година от редакция "Забавна музика" при БНР и става популярен като "Пролетен радиоконкурс". Днес това е един от водещите форуми за съвременна българска поп и рок музика.

В миналогодишното издание големият победител стана група "Кикимора" с песента "Сън". Призът на слушателите отиде при група "Rock Session" с песента "Есента". Yavi представи България на фестивала "Евросоник" в Нидерландия. 

---

снимки: Ани Петрова

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени