Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 юни е, Ден на детето

Автор:
Детски празник в двора на БНР.
Снимка: Ани Петрова (архив)

Днес е 1 юни - Денят на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

24 години по-късно денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

У нас през целия ден са организирани различни културни прояви, образователни инициативи и много забавления за децата.

За празника и тази година от БДЖ подаряват безплатно пътуване на всички деца на възраст до 14 години днес.

"Детски празник на площад Славейков" организират от Столична библиотека и театър "Възраждане" - със спектакъла "Червената шапчица". Ще има и занимателни игри, и изложба "Детски периодични списания, издадени преди 1944 година".

В 10 часа в парковото пространство пред НДК ще се проведе събитие под патронажа на МОН - в рамките на провеждащия се там Панаир на книгата. 

С първокласници от столичното 60-о ОУ "Св. св. Кирил и Методий" ще се срещне днес служебният премиер Гълъб Донев, който е негов възпитаник. Заедно с децата той ще засажда цветя. 

За Деня на детето в цялата страна военни формирования отварят врати.

Поделянията на Сухопътните войски в Стара Загора, Смолян, Хасково, Ямбол, Елин Пелин, Горна Оряховица, Асеновград и Чирпан ще посрещнат всички желаещи между 09.00 и 11.00 ч.

Авиобаза „Безмер“ ще покаже самолетите Су-25, летателна екипировка.

Авиобаза „Враждебна“ ще покаже авиационната си техника също. Всички поделения ще разкажат за историята си, бойна техника и снаряжение.

Специалните сили имат програма за 1 юни в Пловдив и в село Труд. Ще се проведе "открит урок" от военнослужещи. 

В рамките на провеждащия се пред НДК панаир на книгата е подготвена богата програма за децата. Предвидени са срещи с автори на книги, музика, викторини и награди, разказа пред „Хоризонт“ Елена Георгиева - изпълнителен директор на асоциация "Българска книга“:

"Имаме специално посещение от Томи Контино и Елина Варста, които са от Финландия и идват специално, за да представят своята книга: „Куче с име Коте среща коте“. Също така имаме гости от Чехия, които са писателят Петър Станчик и художничката Галина Миклинова, които представят тяхната книга, посветена на опазването на околната среда “H2O и тайната водна мисия”. Те ще направят специален творчески уъркшоп". 

На входа на Зоологическата градина в София от 10 до 14 часа ще се проведе Открит урок за родители, посветен на правилното превозване на детето в автомобила. Проявата включва разяснителна кампания  какво столче за кола да се избере, как да бъде монтирано правилно и как добре да бъде закопчавано в него детето.

Ръководството на зоопарка се отзовава на идеята на Държавната агенция „Безопасност на движението“ и на „Деца на борда“ и осигурява терен за провеждането на Урока за родители, обясни директорът на зоологическата градина Добромир Бориславов.

“Зоологическа градина София си отзована предложението на Държавна агенция за пътна безопасност да направим събитие на 1 юни, посветено на информираността на хората, най-вече на родителите, във връзка с възможностите за повишаване на детската безопасност по време на пътуване. Това е нещо много важно, на което в България, както много други неща, не се обръща достатъчно внимание. За целта сме предоставили терен, на който да може да се сложат съоръжения, където представители на агенцията да могат да покажат какъв е смисълът на поставянето на детски столчета в автомобилите, да обяснят на хората защо е важна, наистина, в България да се ползват“. 

Събитието с провежда с подкрепата на МВР и Столичната община.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна