Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ОПЕК +" може да намали допълнително петролното производство на започналата днес двудневна среща

Снимка: Алами/Ройтерс

ОПЕК и нейните съюзници, начело с Русия, известни като формата "ОПЕК +", започнаха в събота двудневната среща, на която може да се договори по-нататъшно съкращаване на производството на петрол с до 1 млн. барела на ден, тъй като картелът е изправена пред падащи цени на важната енергийна суровина и предстоящо пренасищане на доставките. Това заявиха за Ройтерс източници от "ОПЕК +".

Трябва да се има предвид, че "ОПЕК +" добива около 40% от световния суров петрол, което означава, че нейните политически решения могат да окажат голямо влияние върху цените на "черното злато".

Три източника от картела заявиха пред Ройтерс, че сред предстоящите обсъждани варианти е и ново съкращаване на производството. Според тях съкращенията могат да достигнат до 1 млн. барела на ден в допълнение към вече съществуващите съкращения от 2 млн. барела дневно и доброволните съкращения от още 1,6 милиона барела на ден, обявени изненадващо през април, които влязоха в сила от май до края на годината.

Изненадващото съобщение през април за рязко съкращаване на добива помогна тогава за повишаване на цените на петрола с около $9 за барел до нива над 87 долара, но след това цените бързо започнаха да спадат обратно поради опасения за глобалния икономически растеж и свързаното с това търсене на важната енергийна суровина. Фючърсите на петрол Брент приключиха петъчната търговия с повишение от 2,6% до 76,24 долара за барел, отскачайки от ценовото дъно около 71,50 долара за барел, достигнато на 31-ви май.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Ако предложението за нови съкращения бъде одобрено, това ще доведе общо намаление на добивите с до 4,66 млн. барела на ден, което би се равнявало да около 4,5% от световното търсене на петрол.

"Подобни съкращения са преждевременни, тъй като все още не сме навлезли в тези неща", отбеляза министърът на петрола на Ирак Хаян Абдел-Гани пред репортери в събота, попитан за възможното допълнително съкращаване с 1 млн. барела на ден.

Обикновено съкращенията на производството влизат в сила следващия месец, след като са договорени, но на започващата днес среща петролните министри могат да договорят и по-късно изпълнение на подобно евентуално споразумение.

Ройтерс напомня, че западните държави обвиниха ОПЕК в манипулиране на цените на петрола и подкопаване на световната икономика чрез високи енергийни разходи (високи енергийни цени). Западът също така обвини ОПЕК, че твърде много застава на страната на Русия въпреки западните санкции заради нахлуването на Москва в Украйна.

В отговор представители на ОПЕК заявиха, че "печатането на пари" от страна на Запада през последното десетилетие е довело до инфлация и е принудило страните производителки на петрол да действат, за да поддържат стойността на основния си износ.

Миналата седмица министърът на енергетиката на Саудитска Арабия - принц Абдулазиз каза, че инвеститорите, които държат "къси" петролни позиции, залагайки на ценови спад, трябва "да внимават", което много наблюдатели на пазара изтълкуваха като предупреждение за допълнителни съкращения на доставките.

Впоследствие обаче руският вицепремиер Александър Новак каза, че не очаква нови стъпки от страна на "ОПЕК +" на срещата във Виена, според руски медии.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) пък очаква глобалното търсене на петрол да нарасне допълнително през втората половина на 2023 г., което потенциално ще повиши цените.

Анализаторите от JPMorgan обаче казаха, че ОПЕК не е действала достатъчно бързо, за да коригира предлагането по отношение на рекордно високите производствени нива в САЩ и по-висок от очакваното руски износ, предаде Ройтерс.

"Има просто твърде голямо предлагане", казаха анализаторите на голямата американска банка, отбелязвайки, че допълнителните съкращения могат да достигнат около 1 милион барела на ден.

Едуард Моя от брокерската компания OANDA пък коментира:

"Петролният пазар изразява съмнение, че може да бъде постигнат консенсус между саудитците и руснаците за ново намаляване на добива, но търговците никога не трябва да подценяват това, което саудитците ще направят и ще използват по време на срещите на "ОПЕК +".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна