Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Днес, 5 юни

Изложба представя непоказвани снимки на Апостол Карамитев, предоставени са от Държавен архив - Бургас

Те са били предоставени безвъзмездно от двама дарители


Снимки от творческата дейност на Апостол Карамитев и от личния му живот, които са предоставени от Държавен архив - Бургас и досега не са били показвани, ще бъдат представени в изложба посветена на актьора. Тя е част от събитията под надслов "Многоликият Апостол Карамитев", които са по повод стогодишнината от рождението му.  Инициативата на Община Бургас ще представи поредица от вълнуващи събития до края на годината. Ще има филми, изложби и интригуваща срещи. 

Бургаският архив е получил ценните дарения от двама души. Снимки и документи за Апостол Карамитев са дарени от Борис Цацов. Една част от тях той е откупил, а друга част са издирени от него. Второто постъпление е на 7 копия на снимки от времето, в което Апостол Карамитев е учил в италианската гимназия в Бургас, то е предоставено от Соня Кехлибарева, това разказа Десислава Лилова, началник на отдела в Държавен архив - Бургас

Така се оформи архивен масив от 36 архивни единици за периода от 1938 година до 83 година и обема им е 0,20 линейни метра. Основно има снимки от творческата дейност на актьора. Има и единични ценни, интересни по съдържание документи като една покана за събрание – концерт с негово участие, брошура от Съюза на филмовите дейци, която е издадена след кончината на актьора, една дипляна със снимки от постановката „Ромео и Жулиета“, в която той играе Ромео, а Жулиета е актрисата Ирина Тасева.“

Дарителят им Борис Цацов е от София, той е църковен изследовател и съставител на православна литература. Той е правил редица дарения на архивите и в други градове. Документите и снимките свързани с Апостол Карамитев той е откупил от хора, които са ги открили до контейнери за строителни отпадъци. Благодарение на този негов жест те не са безвъзвратно изгубени и можем да кажем, че  Апостол Карамитев чрез тях на практика се завърна в Бургас, каза още Десислава Лилова.

„За мен беше огромно удоволствие да се обработи този фонд от документи. Всяка снимка показва актьора или снимачния процес, той с колегите си, показва отношението му към семейството, могат да се видят посещения, турнета и гастроли. Вижда се харизмата, която той е излъчвал. Всяка снимка беше в отделен плик, надписан. кадрите са от 12 театрални постановки и 3 филма. Не знаех кой ги е надписал, докато не стигнах до последния, в който имаше 2 значки с неговия лик и на него пишеше "Значки със мен", което показа, че Апостол Карамитев сам ги е надписал!"  

Изложбата ще бъде представена  днес от 18.30 мин. пред Дома на нефтохимика на пл. Тройката, час преди това Българско национално радио - Бургас, ще обособи специално открито студио. На мястото ще прозвучат реплики на актьора от негови емблематични роли и интервюта, запазени в Златния фонд на БНР.

Гласът на актьора ще звучи и във фоайето на Културен дом НХК преди прожекцията на документалния филм „Апостол Карамитев“ от 19.00 часа в зрителна зала „Тончо Русев“. 

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени