Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят проект за лечебната сила на българските билки

| обновено на 05.06.23 в 11:26

Проектът „Забравеното лекарство – Cura Bulgara или магията на българските билки“ ще бъде представен в Епископската базилика на Филипопол. Той включва изложба, образователни лекции, музикални изпълнения и дегустация на лечебни билкови чайове. Проектът е посветен на 85-ата годишнина от смъртта на народния лечител Иван Раев и е изпълнен от Музея на медицината към Медицинския университет в Пловдив.

До 16 юни в Епископската базилика на Филипопол жителите и гостите на града могат да разгледат изложба на оригинални ботанически рисунки на български лечебни растения от фонда на Музея на медицината. Специален акцент в експозицията са артефактите, свързани с живота и делото на Иван Раев.

Откриването е тази вечер от 18 часа. Лектори са проф. д-р Георги Томов, който в презентацията си „Cura Bulgara – забравеното лекарство“ ще разкаже вълнуващата история на народния лечител и неговия чудодеен билков лек, а доц. Бисера Пиличева и доц. Нико Бенбасат ще запознаят аудиторията с различни технологии за добиване на лечебни субстанции от билки и техния терапевтичен ефект.

В неповторимата атмосфера на Епископската базилика академичният хор за народни песни „Веселие“ и фолклорният танцов състав „Медик“ ще изпълнят народни песни и танци за билки и цветя. Преподаватели и студенти от Фармацевтичния факултет ще подготвят различни видове чай, които аудиторията ще може да дегустира.

Проектът е финансиран с подкрепата на Община Пловдив в рамките на „Есенен салон на изкуствата“ и има за цел да популяризира народната медицина, която е част от нематериалното културно наследство на Пловдив и региона, като обогати съвременното общество със забравените национални лечебни традиции.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна