Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът ще присъства на заседанието на НС за избор на кабинет

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев ще присъства на извънредното заседание на Народното събрание, което ще гласува премиер, структура и състав на правителство с мандата на "Продължаваме промяната - Демократична България". Ако предложеното правителство бъде подкрепено от парламента и след като редовният кабинет положи клетва, държавният глава ще приеме на "Дондуков" 2 министрите от петото си служебно правителство.

Двата служебни кабинета с премиер Гълъб Донев, които президентът назначи последователно – на 2 август миналата година и на 3 февруари тази година, са най-дълго управлявалата временна власт - малко повече от десет месеца. Единствената промяна, която държавният глава направи в екипа за тези 308 дни, беше в министерството на културата. А при назначаването на втория кабинет Донев, Радев отчете: 

"Вие успяхте да спрете свободното падане на държавата, да парирате насадените кризи, да проведете честни избори".

И постави задачи:

"Гарантиране на покупателната способност на българските граждани и борба с обедняването. Ограничаване на монополите и спекулата".

На открито заседание вчера Гълъб Донев отчете като постижения в работата на екипа си от февруари до юни - ръст на инвестициите, мерки за овладяване на високите цени на храните, както и напредък по пътя към Шенген:

"Когато обявих, че сме готови за втория сезон на политическия „Сървайвър“, не очаквах да се стигне до такава изобретателност на изпитанията. Въпреки всичко, сме на финала. Бяха изтощителни десет месеца, в които върнахме центъра за вземането на решенията там, където е неговото място – в България"

Обърна се и към бъдещето редовно правителство:

"Не мачкайте и не пречупвайте хората, този модел на отношения вече не работи. Политическата арогантност е демоде и е безполезна". 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна