Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

МААЕ: Няма непосредствена заплаха за АЕЦ "Запорожие" след взрива на язовирната стена

АЕЦ "Запорожие"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че няма "непосредствен риск за ядрената безопасност" на атомната електроцентрала "Запорожие", след като взрив на част от стената на "Нова Каховка" в Южна Украйна по-рано във вторник прекъсна нейното охлаждане.Генералният директор на МААЕ - Рафаел Гроси заяви, че атаката срещу язовир "Каховка" в Южна Украйна е довела до "значително намаляване" на нивото на резервоара, използван за доставяне на вода за охлаждане на атомната електроцентрала в Запорожие. Той обаче каза, че в момента няма пряк риск за безопасността на централата.

Мисията на МААЕ в Запорожката АЕЦ посочи, че централата е изключила несъществени потребители, за да запази водата и ръководството обмисля алтернативни източници на вода. Гроси каза, че основната алтернатива е езерце за охлаждане, намиращо се до съоръжението и настоя, че "не трябва да се прави нищо, което потенциално да подкопае неговата цялост". Той добави, че следващата седмица ще пътува до Запорожие.

Руската държавна корпорация за ядрена енергия "Росатом" също заяви, че пробивът на язовирна стена в Южна Украйна засега не представлява заплаха за контролираната от Москва Запорожка АЕЦ, предаде Ройтерс.

Юрий Черничук, директор на контролираната от Русия електроцентрала, посочи в изявление в приложението за съобщения Telegram, че ситуацията в атомната централа е стабилна.

"Към момента няма заплахи за безопасността на Запорожката АЕЦ. Пет блока са в състояние "студено спиране", 1 - в състояние "топло спиране". Нивото на водата в охладителния басейн не се е променило и е 16,67 метра", посочи той.

Черничук каза, че водното охлаждане на басейните за съхранение на отработено ядрено гориво на съоръжението е в затворена верига и няма пряк контакт с вода, идваща от язовир "Нова Каховка", нито пък системата за отвеждане на топлината зависи от водата от резервоара, която може да се допълва с вода от "няколко алтернативни източника".

Украинската държавна агенция за атомна енергия заяви по-рано във вторник, че ситуацията в централата е под контрол, но че бързо понижаващото се ниво на резервоара представлява "допълнителна заплаха" за най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Междувременно украинската държавна хидроенергийна компания Укргідроенерго (Ukrhydroenergo) обяви, че взривът, който разруши язовирна стена в украинския регион Херсон във вторник е дошъл от вътрешността на машинното отделение.

"В резултат на взривяването на машинното отделение отвътре "Каховската" ВЕЦ беше напълно разрушена. Станцията не може да бъде възстановена“, казаха от компанията.

Нивото на водата в Каховския резервоар, който се използва за захранване на турбинни кондензатори и системи за безопасност, "бързо намалява", се казва още в съобщението, като хората се евакуират от "потенциални зони на наводнение".

Укргідроенерго заяви, че продължава да наблюдава ситуацията и работи за изясняване на "мащаба на разрушението, скоростта и обема на водата".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.