Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът определи като недопустимо предстоящото поскъпване на парното и топлата вода

Весела Ванева: Абсурдна е ситуацията при значително намаление на цените на природния газ да се заплащат по-високи цени за топлинната енергия

Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева определя като недопустимо предстоящото от 1 юли поскъпване с до половин процент на парното и топлата вода.

По време на общественото обсъждане експертът от нейния екип Весела Ванева изтъкна като аргумент, че самият регулатор е направил  изчисленията при прогнозна цена на газа, която на годишна база се очаква да е с 24 процента по-ниска:

"Всъщност предложеното наглед минимално повишение на цените на топлинната енергия ще се превърне в значително поскъпване за всички клиенти на топлата вода и парното с малко над 11 на сто поради кумулативния ефект от повишението на ставката на данъка на добавената стойност от 9 на сто на 20 на сто от 1 юли тази година. Така потребителите ще се окажат в абсурдната ситуация при значително намаление на цените на природния газ да заплащат по-високи цени за топлинната енергия, каквито нямаше дори по време на безпрецедентната енергийна криза през 2022 година".

Весела Ванева допълни, че по тази причина омбудсманът предлага цените на топлата вода и парното да бъдат намалени в такъв размер, че да компенсират предстоящото увеличение на ДДС. Тя настоява и да се използват други начини да бъдат компенсирани топлофикациите за недовзетия си приход, а не чрез сметките на клиентите на дружествата.

От своя страна един от членовете на регулатора Александър Йорданов посочи, че при определянето на цените е търсен баланс между потребителите и топлофикациите:

"От едната страна на медала са потребителите, които определено на харесват цените на топлофикационните дружества и в най-голяма степен на "Топлофикация София". Респективно от другата страна са самите топлофикационни дружества, които съответно отново не харесват цените, само че дотолкова, доколкото според тях цените не им носят икономическа възвръщаемост и не им покриват разходите. Ние сме доста на некомфортното положение всеки път да търсим този баланс".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна