Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йелън: САЩ могат да намалят инфлацията, като същевременно поддържат силен пазар на труда

Джанет Йелън, финансов министър на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на финансите на Съединените щати Джанет Йелън заяви в сряда, че вижда начин САЩ да намалят инфлацията, "като същевременно поддържат силен пазар на труда".

Пред CNBC тя каза, че пазарът на труда остава доста силен, "с безработица, близка до 50-годишно дъно и много добро разкриване на работни места", но също така има признаци, че натискът на трудовия пазара намалява и че САЩ ще продължат да виждат напредък за намаляване на инфлацията до целевото ниво от 2% през следващите две години.

Според нея икономиката на САЩ е силна на фона на стабилни потребителски разходи, но има забавяне в някои области.

"Сега, когато икономиката ни работи близко до пълна трудова заетост, ние сме много фокусирани върху инвестирането в Америка, засилването на дългосрочните перспективи за нашата икономика, за да я направим по-конкурентоспособна, за да създадем добри работни места“, каза още Йелън, като приветства неотдавнашното повишаване на тавана на дълга, което позволи на правителството "да продължи да плаща американските сметки".

Йелън също така отбеляза, че предвид цялостната среда в банковата индустрия има вероятност някои по-малки банки да се консолидират.

Тя добави, че не би искала да види една диверсифицирана банкова система да бъде застрашена от по-нататъшна консолидация, но би било разбираемо предвид натиска върху печалбите, който някои банки изпитват.

Йелън очаква "да има проблеми" в сектора на търговските недвижими имоти предвид променящия се подход към работата.

"Видяхме толкова голяма промяна в нагласите и поведението към дистанционната работа, и особено в среда на по-високи лихвени проценти. Мисля, че банките като цяло се подготвят за известно преструктуриране и предстоящи трудности".

Финансовият министър добави, че стрес тестовете на най-големите банки са показали, че имат достатъчно средства, за да се справят с всякакви сътресения.

"Общият ми поглед е, че нивото на капитал и ликвидност в банковата система е силно и въпреки че ще има известна болка, свързана с това, банките трябва да могат да се справят с напрежението".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна