Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Куманов: Държавата ще дава части от Черно море за изграждане на ветропаркове

За площите ще има отстъпено право на строеж за дълъг период от време

| обновено на 08.06.23 в 11:45
Димитър Куманов
Снимка: Радостина Билярска

Законопроект предвижда отдаването на площи от Черно море чрез отстъпено право на строеж без ограничение във времето, които ще бъдат използвани за изграждане на ветрогенераторни паркове. За това алармира Димитър Куманов от сдружение "Балканка". Депутатите в парламента приеха на първо четене промените в Закона за енергията от възобновяеми източници. Тези промени дават възможност за строеж на ветрогенераторни паркове в българската акватория на Черно море, както и фотоволтаици върху язовири, реки и езера и в други вътрешни водни обекти, обясни той. 

Като „скандален и изключително проблемен“ определи този текст Димитър Куманов. По думите му предложението е безобразно. Той припомни, че в предходното народно събрание беше направен опит части от Черно море да бъдат отдавани на концесия за ветропаркове, а сега предложеното надхвърля всички негови песимистични очаквания. Разликата е, че сега върху публична държавна собственост се учредява отстъпено възмездно право на строеж. Парче от морето ще се отдава на някой бъдещ бенефициент да прави какво си поиска, изрази възмущението си Куманов.

Припомняме,  "Продължаваме промяната" и ГЕРБ внесоха почти идентични проекти за промени в Закона, които бяха отхвърлени в комисията по околна среда. Сега отново се прави опит за прокарване на тези промени, този път от служебното правителството чрез Закона за енергия от възобновяеми източници.

В края на миналата година в Българя бяха подадени заявления за присъединяване на около 30 GW солари и вятърни перки, а това се равнява на 15 АЕЦ "Козлодуй", каза той и сметна, че при такава хипотеза после няма какво да я правим тази енергия.  Тенденцията за инвестиционен интерес си обяснява с търсене на лесна печалба. Чули, че има някаква далавера и се юрват като луди и накрая ще имаме толкова много мощности, че да се изстреляме на Марс, пошегува се Куманов.

Друг сериозен проблем според него е и разполагането на соларни станции и ветропаркове върху земеделски земи, което се случва и благодарение на облекчен режим за смяна на предназначението им. Това е въпрос на национална сигурност, категоричен е Куманов. Използването на земеделска земя за соларни станции може да доведе и до екологични проблеми с премахването на растителността, опасява се експертът.

Сдружението е една от десетките екологични организации, които са изпратили възражения срещу подготвяните промени в Закона за енергия от ВИ. Създадена е работна група, която ще обсъжда всички възражение.

Кои са другите проблеми, научаваме от интервюто на Валери Великов с инж. Димитър Куманов



По публикацията работиха: Елисавета Илиева, Валери Великов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна