Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачки на „Хийтроу“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Служителите, които отговарят за сигурността на летище „Хийтроу“, обявиха засилване на стачните действия. Новият график показва, че стачки ще има почти всеки уикенд от средата на юни до края на август.

Членовете на синдиката Unite отдавна водят спор с работодателите за заплащането, който вече доведе до стачки по Великденските празници и през месец май.

От 24 юни над 2 000 служители на силите за сигурност ще проведат 31 стачки. За първи път към тях се присъединяват и служители от Терминал 3, от който обичайно Britishairways осъществява полетите си към България.

Графикът, публбикуван от "Скай нюз", показва, че стачки ще има на 24, 25, 28, 29 и 30 юни, от 14 до 16, от 21 до 24 и от 28 до 31 юли и от 4 до 7, от 11 до 14, от 18 до 20 и от 24 до 27 август.

Синдикатът заяви, че служижелите по сигурността на „Хийтроу“ получават по-малко заплащане от другите големи летища в Лондон и югоизточната част на страната. По данни на Unite те получават по 5-6 хиялди паунда по-малко годишно в сравнение с колегите им на летищат като „Станстед“ и „Гетуик“.

Летищните власти междувременно коментираха, че предишните стачки не са нарушили особено работата на терминалите.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна