Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър е на първо място в Европа по чистота на водата в акваториите за къпане

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър е на първо място в Европа по чистота на водата в акваториите за къпане, а на две трети от плажовете му ще се вее „Син флаг“ през това лято, съобщиха от кипърското екоминистерство.

77 плажа от общо 123 лицензирани места по крайбрежието и 2 яхтени пристанища ще носят тази година „Син флаг“, обяви екоминистърът Петрос Ксенофонтос на церемонията по връчването им на престижното международно отличие.

Всяка година броят на плажовете на острова със „Син флаг“ се увеличава. Тази година те са с 3 повече от миналата и с 10 повече от 2021 г.

Кипър е класиран от Европейската комисия на първо място в Европа, заедно с Малта и Люксембург, по чисти води за къпане, като е постигнал 99,2% съответствие с най-високите стандарти.

С отлично качество са 119 от проверяваните 120 зони, само една не е класифицирана поради ограничен брой проби, посочиха от ековедомството.

Тези постижения са особено важни, тъй като морето допринася значително за качеството на живот и икономическия прогрес на Кипър, заяви министър Ксенофонтос.

Над 200 000 евро предоставя бюджетът тази година на местните власти за подобряване на плажовете.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна