Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои процедура за избор на нов български еврокомисар

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В следващите дни Европейската комисия ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар - това е станало ясно от телефонен разговор между премиера Николай Денков и председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, съобщава пресслужбата на кабинета.

По време на разговора министър-председателят е представил накратко приоритетите на новия кабинет – подготовката на бюджетите за тази и следващата година, приемането на България в Шенгенското пространство и еврозоната, както и на всички законодателни промени и реформи, свързани с националния План за възстановяване и устойчивост, се посочва в съобщението.

Председателят на ЕК е подчертала важността на опазването на външните граници на Европейския съюз и е потвърдила, че страната ни ще получи 45 млн. евро за подсилване на граничната охрана.

Денков и Фон дер Лайен планират лична среща, която по всяка вероятност ще се състои в Брюксел преди редовното заседание на Европейския съвет, насрочено за 29 и 30 юни т.г., се посочва още в съобщението на правителствената пресслужба.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени