Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страните от ЕС се споразумяха за справедливо разпределяне на бежанци и мигранти

Снимка: БГНЕС

Страните членки на ЕС се споразумяха късно вчера за реформиране на общата система за предоставяне на убежище на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ в Люксембург, който продължава и днес. Решението бе взето с квалифицирано мнозинство. България гласува „Въздържал се“. 

„Няма как да сме ангажирани самостоятелно в охраната на държавната граница, която е и европейска. Няма как да бъдем оставени сами да решаваме този проблем. Търсим общ подход за решение на проблема, по-сериозна и гарантирана подкрепа от всички страни членки. Затова решението ни е такова“, обясни вчера преди гласуването министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

  • Министърът на вътрешните работи смята, че до края на годината България ще преодолее ветото за Шенген

Решението проправя пътя за разговори с Европейския парламент. Целта е реформата да бъде приета преди европейските избори през юни 2024 г.
Държавите постигнаха споразумение по двата раздела на реформата на миграционната политика.

Реформата предвижда система за солидарност между страните членки при поемането на грижата за бежанците и ускорена процедура при разглеждане на молбите за предоставяне на убежище на някои мигранти на границите.

Въвежда се задължителна, но гъвкава солидарност в ЕС при поемането на грижите за кандидатите за убежище. Страните членки ще бъдат задължени да приемат известен брой от тези кандидати, пристигнали в такава от тях, която е подложена на миграционен натиск. Държавите членки, които откажат да го направят, ще трябва да подпомогнат финансово подложената на натиск страна.

Финансовата компенсация ще бъде по 20 000 евро за всеки кандидат за убежище, който не е бил пренасочен от страната под миграционен натиск в друга страна членка. 

Същевременно страните от ЕС се задължават да приложат ускорена процедура от най-много 12 седмици за разглеждане на молбите за убежище в центрове, разположени на границите. Това ще важи за кандидатите, които статистически имат най-малко шансове да получат бежански статут. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна