Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британските фирми получатват достъп до американско “зелено” финансиране

Риши Сунак и Джо Байдън постигнаха споразумението по време на визитата на британския премиер във Вашингтон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските фирми могат да получат достъп до американско “зелено” финансиране за милиарди съгласно нови планове, обявени от Риши Сунак и Джо Байдън. Това стана по време на посещението във Вашингтон на британския премиер.

Така наречената „Атлантическа декларация“ включва тесен търговски пакт за ключови минерали, необходими за батериите за електрически автомобили, по-тясно сътрудничество в отбранителната промишленост, облекчаване на търговските бариери и нова сделка за защита на данните. Сделката може да подлежи на одобрение от Конгреса и от отделните щати за някои области.

Риши Сунак заяви, че „сделката поставя ново начало за икономическо сътрудничество“. Споразумението все пак идва след като надеждите за пълномащабна следка за свободна търговия бяха изоставени, а това бе ключово обещание в предизборния манифест на торите, коментира Би Би Си.

По време на пътуването до Вашингтон Сунак бе заявил в самолета пред журналисти, че от известно време сделката за свободна търговия не е приоритет нито за Съединениет щати, нито за Обединеното кралство.

На съвместната пресконференция с Джо Байдън, британският премиер изтъкна, че целта на Атлантическата декларация е „да се извлекат максимални ползи за гражданите възможно най-скоро“.

"Страни като Китай и Русия са готови да манипулират и експлоатират нашата откритост, да крадат нашата интелектуална собственост, да използват технологиите за авторитарни цели или да изтеглят ключови ресурси като енергия, но те няма да успеят“, каза Риши Сунак.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна