Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишена опасност от пожари в Кипър заради горещото лято

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кипър започва горещия летен сезон с повишена степен на опасност от пожари и възможност за екстремни инциденти за унищожаване на околната среда, предупредиха експерти от компетентните органи. Климатичните промени се сочат като основна причина за тях.

Рискът от пожари през юли и август ще е много висок, заяви директорът на Метеорологичната служба Клеантис Николаидис.

Според него това се дължи на намалелите валежи във вътрешността на острова и планинската част през първите месеци на годината в сравнение с предишни периоди, както и на очакваните през лятото по-високи температури от нормалните за сезона.

Климатичните промени и обезлюдяването на селските райони са двете основни причини, които задълбочават проблема с горските пожари през последните години, каза директорът на Отдела по горите Хараламбос Александрос.

Статистиката на отдела сочи, че 85% от пожарите са причинени от човешка намеса, от тях 66% поради небрежност и 34% умишлено.

Избухналите от началото на тази година инциденти са по-малко от миналата година, но се увеличава размерът на изгорелите площи, отчитат още експертите.

Според компетентните органи летният сезон е осигурен с техника за гасене, като в оперативна готовност са 12 самолети и хеликоптери, очаква се доставката на 42 противопожарни коли.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна